ORHAN TAYLAN

 

 
 

HAYIR, AKAY HAKLI DEĞİL

Enis Batur, Sanat Dünyamız dergisinin “Türk Resmi İçin Bir Müze Denemesi” başlıklı sayısının önsözünde, Ali Akay’ın eleştirisine Ali Akay haklı: Sanat ayrıştırılmamalı; resim, yontu, yerleştirme, fotoğraf, video vb. yan yana gelmeli.’ diyerek yer veriyor. İncelik gösteriyor.
Bence Ali Akay haklı değil. 
Bir flüt resitalinde, aynı anda ve aynı sahnede bir tekno konserinin de yer almasını savunmakla ne kadar haklı olunabilir? 
Eğer, ‘Resim için yapılan müze denemesi çalışması heykel, yerleştirme, fotoğraf ve video için de yapılmalıdır’ deseydi, tartışacak hiçbir yanı olmayan bir öneri sayar, hak verirdik.
Ali Akay, saydığı diğer dalların resimle bir arada bulundurulmasını –yıllardır ve yılmadan- talep ediyor. 
Batı’nın belli başlı sanat merkezlerinde, özellikle yerleştirme, video vb. ‘yeni’ eğilimlerin, kendilerini bağımsız disiplinler olarak kabul ettirmek için değil de, resmin yerini almak için mücadele verdiklerini, son yirmi yıldır ilgi ve merakla izliyoruz. ‘Resim öldü, resim bitti’ sloganları bu mücadelenin savunucularına aittir. Yukarıda sayılan sanat türleri ayrı diller kullanıyorlar. Belirleyici özellikleri onları baştan ayrışık kılıyor. Kimse onları ayrıştırmaya çalışmıyor. Sanat Dünyamız dergisini, yaptığı bu önemli çalışma için kutluyor ve güzel sanatların diğer dallarında da – herhalde, bir müze önerisi yapılabilecek gelişkinlikte buldukları dallar için- birer çalışma yapmasını diliyorum.

Orhan Taylan

 

 

 
YAZILARI
   
 
 
 
 

 

©2025-ORHAN TAYLAN

Tasarım ve uygulama: Zeycan Alkış