ETİK BIR KONU;
Ressamın sergi fiyatları ile atölyeden satış fiyatları neden aynı olmalıdır?
Sergiler açmaya ve resimlerini satmaya başlamış bütün ressamların karşılaştığı tuhaf bir olay vardır; resim satın almak isteyen bazı insanlar, resmi atölyeden daha ucuza alabileceklerini düşünerek serginizden önce atölyeye gelirler. Dahası ressama, sergide beğendikleri bir resmi, sergi sonrası atölyeden ve tabii galeri komisyonunu ödemeden satmasını önerirler.
Burada ressam ahlaki bir sorunla karşı karşıya bırakılmaktadır. Bir galeri ile sergi anlaşması yapmıştır; galeri sanatçıya bir süre için yerini verecek, sergiyi sanatsever çevrelere ve basına duyuracak, açılış kokteyli düzenleyecek ve resimlerine alıcı bulacaktır. Bu bir hizmet anlaşmasıdır ve ressam resimlerinin atölyesindeki satış fiatından belli bir yüzdeyi galeriye, bu hizmetleri karşılığında ödemeyi kabul eder. Galerisi ile dürüst bir ilişki içinde olmak isteyen bir ressam, galerinin hakkettiği bir yüzdeyi ödemekten niçin kaçınsın?
Atölyeden sergi öncesi resim satın alanlar, daha ucuza almayı umarken işte sergi sırasında galeriye ödenen bu hizmet komisyonunun kendilerine bırakılması gerektiğini düşünürler. Oysa bu tür alımda alıcının, galerinin verdiği türden bir hizmeti yoktur. Bu nedenle, böyle bir indirimi istemek için bir nedeni de olmadığını düşünüyorum. Ressamın ister atölyesinde ister galeride -sözgelimi devamlı alıcılarına- yapabileceği indirim oranları konumuzun dışında kalır.
Bu nedenlerle ressamın atölyesindeki fiyatları doğal olarak galerideki satış fiyatları ile aynı olacaktır.
Ressamın bu tavrı diğer yandan, bilinçli alıcının güvenini kazanmasını sağlar çünkü alıcı sözgelimi beşe aldığı bir resmin benzerinin başkası tarafından ikiye alınabileceği kuşkusundan kurtulur.
Resim ortamının çok fazla spekülasyonla sürekli olarak kirletildiği bir dünyada, doğruluk ve güvenilirliğin yaratıcı insanlara yakışacağı kanısındayım.
Orhan Taylan
Asmalimescit, Ocak'03
|